Alchymie zvaná pražení kávy

Posted by administrator / 258 comments

21. 4. 2020

Posted in Všechno

Od okamžiku, kdy na kávovníku uzraje kávová třešeň, do prvního doušku lahodné kávy uběhne obvykle několik dlouhých týdnů. O tom, jaký dojem ve vás váš oblíbený nápoj zanechá rozhoduje několik faktorů. Oblast, ve které byla sklizena, odrůda kávovníku, čerstvost zrn i intenzita pražení. Právě pražící stroje mají na výsledné chuti lví podíl. Přijměte prosím pozvání na exkurzi do zázemí naší rodinné pražírny.

TOPER CAFEMINO 

První vlaštovkou, která nás definitivně utvrdila v naší vizi o zbudování rodinné pražírny, do níž se budou naši milí zákazníci vracet nejen pro skvělou kávu, ale i milé slovo, byla pražička Toper Cafemino. Nevelký stroj, vážící pouhý 1 kilogram, vyrobený v Turecku – zemi kávě zaslíbené – využívá k pražení sílu propan butanu. Pražení 1 dávky kávy v něm zabere 12–15 minut a zelená zrnka v něm získají karamelově hnědou barvu při teplotách 190 – 205 °C. Útroby nejmenší z našich pražiček už od roku 2015 okusily pěknou řádku prvotřídních káv, dnes ji za její věrnou službu odměňujeme možností pražit ty nejvzácnější druhy káv. Odnášíte-li si z naší pražírny takové klenoty, jakými jsou Jamaika Blue MountainHawai Connaha, Nepál Mt. Everest Supreme, Yemen Mocha Matari či Cibetkovou kávu, pak vězte, že za jejich vytříbenou chutí stojí i Toper Cafemino. Do práce se hlásí každé úterý a čtvrtek. 

TOPER SX 10 

Po mnoha probdělých nocích, strávených u pražičky Toper Cafemino, jejíž hodinový výkon je okolo 5 kg kávy, jsme si roku 2018 přímo v Turecku vybrali deseti kilogramovou plynovou pražičku od stejného výrobce, jenž zvládne upražit až 30 kg kávy za hodinu. Její doménou jsou zejména komoditní a zčásti i výběrové kávy. Do varu se dostává každé pondělí, středu a pátek. 

Typhon roaster

TYPHOON T5

O tom, že to s kávou myslíme skutečně vážně, svědčí i nejnovější přírůstek v naší pražírně. S hrdostí vám představujeme fluidní pražičku Typhoon. Špičku mezi pražičkami, pracuje s horkým vzduchem, umožňuje plnou kontrolu nad celým procesem a výsledkem je dokonale upražené zrno zbavené všech nečistot. Novotou zářící pětikilogramový stroj nové generace pro vás zapínáme každé pondělí a středu. Napraženou kávu vám zabalíme do sáčku s jednocestným ventilem a přidáme i porci dobré nálady – tajnou přísadu všech našich káv.